Članci

Centar za kašalj

kasalj slideshowS ponosom predstavljamo prvi Centar za kašalj u kojem naši liječnici u timu s medicinskim sestrama i fizioterapeutima pružaju roditeljima i djeci dodatne informacije i savjete vezane uz čestu pojavu kašlja kod djece, ispravnoj primjeni terapije i načinima liječenja, kao i potrebi dodatne obrade uzroka kašlja.

Kašalj sam po sebi nije bolest, nego simptom kojeg mogu izazvati suh i zadimljen zrak, ispušni plinovi motornih vozila, kemijska isparavanja, sluz iz nosa koje se spusti u grlo, alergija ili infekcija dišnih organa. Kronični je kašalj jedan je od najčešći simptoma u djece zbog kojeg se roditelji javljaju obiteljskim liječnicima kojima često predstavlja problem u dijagnostici i terapiji. Također, kašalj značajno smanjuje kvalitetu života oboljelog.

Zbog porasta broja kroničnih respiratornih bolesti u dječjoj dobi, ali i drugih bolesti kojima je glavni simptom kašalj, prepoznali smo mogućnost da ovakvim interdisciplinarnim pristupom preko informiranja i eventualno potrebne dodatne obrade nađemo adekvatno rješenje za svu djecu i njihove roditelje.
Ovaj veliki projekt je još jedan dokaz kako Dječja bolnica Srebrnjak svakodnevno živi svoje vrijednosti – znanje i iskustvo vraća društvu i zajednici u cjelini. Na taj način pokazujemo svoju društvenu odgovornost i socijalnu osviještenost.

U okviru naše Bolnice, u Centru za kašalj roditeljima i djeci na raspolaganju je stručni medicinski tim koji se sastoji od medicinskih sestara, fizioterapeuta i liječnika koji provode edukacija, ciljanu obradu i praćenje pacijenata. Osim osnovnog tima prema individualnoj potrebi svakog djeteta provode se i konzilijarni pregledi stručnjaka različitih područja i užih specijalnosti (otorinolaringolog, nutricionist, ...), a konačan cilj je pronalaženje i uklanjanje osnovnog uzroka tegoba.

Medicinski tim Centra za kašalj:

  • Voditelj: Izv.prof.dr.sc. Mirjana Turkalj,dr.med.
  • Savjetnici: Izv.prof.dr.sc. Davor Plavec,dr.med., prim.mr.sc. Duška Markov–Glavaš,dr.med.
  • Liječnici: Ana Župan,dr.med, Tihana Kramar Poljak,dr.med. i Andrija Miculinić,dr.med.
  • Medicinska sestre: Marija Vodopija, Danijela Vrankić, Jelica Marković, Marina Biondić, Zrinka Kolak, Vesna Lešković.
  • Fizioterapeuti: Marija Bućanac, Marija Mikša Stašević, Ivan Đapić, Ana Zbiljski
  • Ostali-psiholog, nutricionist...

Radno vrijeme Centra za kašalj: ponedjeljak – četvrtak od 10 – 14 sati.
Naručivanje se obavlja putem Jedinice za centralno naručivanje pacijenata.

Fizioterapija kašlja

Nalazite se ovdje: Naslovnica