Odjel za pulmologiju i alergologiju dojenčadi i male djece

Voditelj odjela
Dr. sc. Giorgije Petković, dr. med.

Glavna sestra odjela
Dr. sc. Jelica Marković, bacc. med. techn.

Na odjelu za dojenčad i malu djecu provodi se dijagnostička obrada i liječenje akutnih infekcija gornjih i donjih dišnih putova (bronholitis, bronhitis, pneumonija...), prirođenih bolesti i anomalija dišnog sustava, kao i kožnih manifestacija alergijskih bolesti (atopični dermatis, urtikarija..).

Tijekom boravka se uz medikamentoznu i simptomatsku terapiju provodi i fizikalna respiracijska terapija.
Na odjelu se uz osnovne laboratorijske pretrage provode i imunološke pretrage, kao i alergološka obrada uključujući kožno testiranje uz određivanje ukupnog (uIgE) i specifičnih imunoglobulina E (sIgE). Određuje se i vrijednost klorida u znoju. Provodi se i osnovna radiološka obrada dišnog sustava (Rtg pluća i PNŠ, UZV pleure..). Kod djece starije od dvije godine izvode se i plućni funkcijski testovi (IOS, spirometrija, ventolinski test...).

U sklopu dijagnostičke obrade plućnih bolesti najčešće se obavlja i osnovna kardiološka obrada (Rtg srca i pluća, EKG), a u indiciranim slučajevima provodi se i dodatna kardiološka obrada uključujući konzilijarni pregled dječjeg kardiologa i UZV srca. Konzilijarni pregled neuropedijatra s dodatnom neurološkom obradom (UZV mozga, EEG, cjelonoćna polisomnografska studija...), obavlja se kod djece sa zamijećenim odstupanjima u neurološkom razvoju.

Po potrebi se provodi i 24-satna pH-metrija jednjaka, a u indiciranim slučajevima i bronhološka endoskopska obrada uključujući citološke i mikrobiološke pretrage bronhalnog sekreta.
Osiguran je i smještaj majkama dojiljama dojenčadi tijekom prvih šest mjeseci života, a moguć je i zajednički smještaj roditelja i bolesnog djeteta u pet postojećih apartmana.

Tko je Online

Imamo jedan gost i nema članova online

Nalazite se ovdje: Naslovnica Odjel za pulmologiju i alergologiju dojenčadi i male djece