Odjel za reumatologiju

Voditeljica Odjela za reumatologiju
Prim.mr.sc Lana Tambić Bukovac, dr.med., subspec. pedijatrijski reumatolog

Glavna sestra Odjela za reumatologiju
Jasna Lukenda, bacc. med. techn.

Liječnice na Odjelu:
Doc.prim. dr.sc.Helena Munivrana Škvorc, dr.med spec.ped.- alergolog i klinički imunolog
Marija Šenjug Perica, dr.med., spec. pedijatar

Medicinske sestre na Odjelu:
Ana Perinović, bacc. med. techn.
Ema Šercer, bacc.med.techn
Matea Pranjić, bacc.med.techn.

Slika za Odjel reumatologije

 

Informacije za roditelje o boraku djeteta u bolnici

Preporuke europskog društva pedijatrijskih reumatologa za postupanje u vrijeme Covid-19 pandemije


             Odjel za reumatologiju sastoji se od stacionarnog dijela i dnevne bolnice za reumatološke bolesnike. Moderno je uređen i adekvatno opremljen, te prilagođen svim uzrastima.
Na odjelu se zbrinjavaju i liječe djeca od 0 do 18 godina s najtežim oblicima bolesti, a preferira se, gdje god je to moguće, liječenje putem dnevne bolnice. Za vrijeme boravka na odjelu, roditeljima je dopušten cjelodnevni boravak uz bolesno dijete.

Prijemi na odjel obavljaju se prema prethodnom dogovoru, preko reumatološke ambulante ili putem hitne ambulante koja radi od 0-24 sata. Svi dijagnostički i terapijski postupci provode se isključivo uz pismenu suglasnost roditelja ili skrbnika djeteta. Dijagnostika i liječenje provode se prema suvremenim medicinskim standardima i postupnicima. U dijagnostici se uzimaju u obzir biološki, psihološki i socijalni čimbenici. Za svakog pacijenta se određuje individualan terapijski plan i primjenjuju terapijski postupci ovisno o vrsti i težini bolesti.

U sklopu odjela obavljaju se pretrage koje su bitne za dijagnostiku reumatskih bolesti:

1. Laboratorijska dijagnostika

             Osim rutinskih hematoloških i biokemijskih laboratorijskih pretraga radimo i imunoreumatološki screening - ANA,ENA profil, ANCA, aCl, beta2-GPI, RF, C3, C4...)

2. UZV muskuloskeletnog sustava

         UZV muskuloskeletnog sustava neinvazivna je metoda pregleda zglobova, mišića, kosti, tetiva i enteza kojom se dobije slikovna informacija o anatomskim strukturama muskuloskeletnog sustava, kao i o mogućim patološkim promjenama kao što su izljevi, hematomi, rupture, ciste i tumorske tvorbe. Power-dopplerom omogućeno je procijeniti i stupanj upalnih promjena u muskuloskeletnom sustavu koji se temelji na ocjeni stupnja power-doppler signala. Izvodi se tako da se ultrazvučna sonda prislanja na kožu iznad pojedinih struktura muskuloskeletnog sustava.

Ultrazvučnim pregledom muskuloskeletnog sustava određuje se:
• Anatomske strukture zglobova, mišića, tetiva i ligamentarnog aparata
• Prisutstvo patoloških tvorbi i tekućina unutar struktura muskuloskeletnog sustava
• Status zglobne hrskavice
• Zadebljanja
• Navođenje igle za aspiraciju ili aplikaciju lijeka

3. UZV denzitometrija

UZV denzitometrija je kvantitativna pretraga kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju. Neinvazivna je i potpuno bezbolna metoda koja se provodi na petnoj kosti pacijenta. Prije izvođenja pretrage, potrebno je unijeti točne podatke o pacijentu: datum rođenja, spol, rasu, tjelesnu težinu i visinu. Ovisno o dobi i tjelesnoj građi pacijenta, određuje se veličina nastavka za kalup u koji pacijent stavlja stopalo. Prije izvođenja pretrage, pacijentu se nanosi UZV gel na kožu  područja petne kosti. Pretraga se izvodi tako da pacijent položi stopalo u kalup aparata. Senzori aparata ultrazvučnim valovima vrše mjerenje u vrlo kratkom vremenu. Za uspješnost pretrage, pacijent treba mirno držati stopalo u kalupu aparata. Pretraga se ne preporučuje kod pacijenata mlađih od tri godine i kod pacijenata s kontrakturama stopala. Pretragu izvodi prvostupnica sestrinstva, a nalaz očitava liječnik subspecijalist pedijatrijske reumatologije. 

4. Kapilaroskopija/digitalna dermoskopija

Kapilaroskopija je neinvazivna i neškodljiva metoda prikaza morfološke strukture kapilara ležišta noktiju kod pacijenata sa sumnjom ili već utvrđenom sustavnom upalnom reumatskom bolešću. Ne vide se samo kapilare već protok eritrocita kroz njihov lumen s venskog u arterijski kraj. Na temelju izgleda kapilarnih petlji moguće je uočiti razlike između normalnih kapilara zdravih osoba i kapilara u osoba s mikrovaskularnim poremećajima. Glavna indikacija za izvođenje kapilaroskopije su bolesti koje zahvaćaju mikrovaskulaturu. Među njima se uglavnom izdvajaju reumatološki entiteti: primarni i sekundarni Raynaudov sindrom, sistemska skleroza, sistemski eritemski lupus, dermatomiozitis, miješana bolest vezivnog tkiva te različiti vaskulitisi. Kapilaroskopija može naći primjenu u dijagnostičkoj obradi i praćenju bolesnika s nereumatskim bolestima i mikrovaskularnim promjenama u sklopu šećerne bolesti, Burgerove bolesti i sl. Primjenjuje se i u preventivnoj medicini u sklopu redovitih kontrola osoba koje rukuju radioaktivnim materijalima.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak kapilaroskopija se vrši pacijentima do 18.godine života.

Info letak za pacijente, roditelje ili zakonske skrbnike za provođenje kapilaroskopije

5. Punkcija zgloba

Punkcija zgloba provodi se u dijagnostičke i/ili terapijske svrhe u lokalnoj ili općoj anesteziji. Postupak se provodi u sterilnim uvjetima kroz jednodnevnu kirurgiju.

Upute roditeljima za intraartikularnu punkciju u lokalnoj anesteziji

Upute roditeljima za intraartikularnu punkciju u općoj anesteziji

6. Fizikalna terapija

Terapija analgetskim i elektrostimulirajućim strujama
Magnetska i biomagnetska terapija
Medicinska gimnastika
Laser terapija

Nalazite se ovdje: Naslovnica Odjel za reumatologiju