X. Europaediatrics kongres

x europaediatrics

Kongresno događanje održalo se u Zagrebu, od 7. do 9. listopada 2021. u hotelu Westin.
Bolest Covid-19 je stvorila jedno od najizazovnijih okruženja koje je suvremeni svijet ikad doživio, pa je upravo Covid-19 bio jedna od glavnih tema 10. Europaediatrics kongresa,
14. Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva HLZ-a i 13. Kongresa Pedijatrijskog društva HUMS-a. Promicanje zdravlja i dobrobiti, prevencija ozljeda i bolesti, poboljšanje sigurnosti u dječjim bolnicama, obiteljima i društvenim zajednicama bile su neke od tema koje su sudionici kongresa mogli poslušati. Ispred Dječje bolnice Srebrnjak sudjelovali su liječnici i medicinske sestre aktivnim usmenim izlaganjem stručnih radova i prezentacijom postera.

Ostvarivanjem suradnje s lokalnim i svjetskim stručnim društvima, potičemo istraživanja iz područja pedijatrije za dobrobit zdravlja i prava djece u Hrvatskoj, a istovremeno stvaramo visoko kvalificirane i stručne zdravstvene djelatnike.

Prva konferencija Pedijatrijskog društva – „ Komunikacija kao temelj zdravih odnosa unutar pedijatrijske skrbi“

komunikacija 1U ulozi organizatora i aktivnih sudionica djelatnice Klinike za dječje bolesti Srebrnjak Elizabeta Kralj Kovačić,mag.med.techn. i Dubravka Gajšek,mag.med.techn. sudjelovale su 17. i 18. listopada u Zadru – Hotel Kolovare na 34. sastanku pedijatrijskih medicinskih sestara Europe (engl. Paediatric Nurses Associations of Europe; PNAE). Organizatori sastanka bili su Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara i Odjel za pedijatriju OB Zadar. Ispred Pedijatrijskog društva glavni koordinator i voditeljica organizacije bila je Kristina Kužnik,mag.med.techn.- Predsjednica Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Opširnije:

3.simpozij Pedijatrijskog društva HUMS-a

HUMS 4Od 22. – 23.2.2019. medicinske sestre DB Srebrnjak sudjelovale su na 3.simpoziju Pedijatrijskog društva HUMS-a „Stres u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi – Što kad se dogodi neočekivano ?". 
Radni dio simpozija je otvorila Elizabeta Kralj Kovačić, mag.med.techn. , dopredsjednica Pedijatrijskog društva, a pozdravnu riječ održali su zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada Tomislav Vujan, prof.dr.sc. Aida Mujkić, predsjednica Pedijatrijskog društva HZL-a i Kristina Kužnik, mag.med.techn., predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a.

Prevencija nesreća u djece jedna je od glavnih zadaća u zaštiti zdravlja djece svakog pojedinca. Nesreće i nesretni slučajevi, nezgode, prometne nesreće, opekline, utapanje, trovanja, strujni udar, padovi su hitna stanja koja najčešće ugrožavaju djetetov život. Upoznavanje s uzorcima nesreća kod djece otvara mogućnost prevenciji te pridonosi smanjenju broja nesretnih slučajeva kao i pravovremeno uklanjanje posljedica. Medicinske sestre/tehničari na svim razinama zdravstvene zaštite značajno mogu pridonjeti prevenciji navedenog kroz zdravstveno odgojni rad s djecom i roditeljima, kroz edukaciju roditelja i djece od najranije dobi.

Opširnije:

Izvješće sa tečaja 3. kategorije „Specifičnosti sestrinske skrbi u pedijatrijskoj infektologiji"

izvjesce tecaj 1U organizaciji Pedijatrijskog i Infektološkog društva HUMS-a, te Klinike za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice, 04. svibnja 2019. održan je Tečaj 3. kategorije pod nazivom „Specifičnosti sestrinske skrbi u pedijatrijskoj infektologiji" – Prepoznavanje, kompetencije i intervencije.

Tečaj se održao u Multimedijskom centru, KBC Sestre Milosrdnice. Sudjelovalo je osamdesetak medicinskih sestara/tehničara iz cijele Hrvatske. Ispred Dječje bolnice Srebrnjak sudjelovalo je 7 medicinskih sestara.
Dopredsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a, Elizabeta Kralj Kovačić, mag.med.techn. sudjelovala je kao organizator Tečaja.
Tanja Ćosić,bacc.med.techn., glavna sestra JIL-a održala je predavanje na temu „ Skrb djeteta oboljelog od hripavca ( pertusisa)- prikaz slučaja".
Dubravka Gajšek,bacc.med.techn., Ivana Tomić,bacc.med.techn., Vlatka Trupinić,mag.med.techn.,Gloria Juren, bacc.med.techn., Sanela Novak,bacc.med.techn. , sudjelovale su kao slušači.

Opširnije:

Izvješće sa 4. simpozija za medicinske sestre

Motivirani za dodatna stručna usavršavanja i usvajanja novih znanja i iskustava iz područja dječje reumatologije, te uz visoku razinu podrške za stručnim usavršavanjem medicinskih sestara od strane naše pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo, Vlaste Krešić, dipl.med.techn., održan je 04. studenog 2016. g. u prostoru Dječje bolnice Srebrnjak IV. simpozij za medicinske sestre pod nazivom: IZAZOVI SESTRINSKE SKRBI U ZBRINJAVANJU DJECE OBOLJELE OD REUMATOLOŠKIH BOLESTI. S obzirom da liječenje reumatološkog bolesnika zahtijeva cjelovit i multidiciplinaran pristup Simpoziju je prisustvovalo 60-tak kolegica iz bolničkih ustanova, ali je veliki odaziv bio i od kolegica iz primarne zdravstvene zaštite.

Simpozij je ispred Organizacijskog odbora i Odjela za dječju reumatologiju otvorila Elizabeta Kralj Kovačić,bacc.med.techn. Pozdravnu riječ ispred Ravnateljstva održale su doc.dr.sc.Mirjana Turkalj –zamjenica ravnatelja, te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Vlasta Krešić,dipl.med.techn.
Stručno-organizacijski odbor Simpozija bio je u sastavu: Elizabeta Kralj Kovačić, Vlasta Krešić, Dubravka Gluvić, Jasna Čonda, Darija Ordulj-Aničić, Marina Biondić, Zrinka Kračun.

Opširnije:

Nalazite se ovdje: Naslovnica Sestrinstvo Izvješća sa stručnih skupova