Horizon 2020- Imptox

IMPTOX RGB

Utječe li mikro- i nanoplastika u našem okruženju na naše zdravlje?

1. travnja 2021. - Započinje projekt Europske unije Obzor 2020. Imptx - inovativna analitička platforma za istraživanje učinka i toksičnosti mikro- i nanoplastike (MNP) u kombinaciji s onečišćivačima iz okoliša na rizik od alergijske bolesti u predkliničkim i kliničkim studijama.
Glavni cilj projekta je razumjeti kako mikro- i nanoplastika (MNP) utječe na ljudsko zdravlje.

Konzorcij koji se sastoji od 12 partnera iz 8 europskih zemalja istražit će složenu ulogu mikro- i nanoplastike u kombinaciji s onečišćivačima okoliša na sigurnost hrane i ljudsko zdravlje, usredotočujući se na alergiju i astmu. Mikro- i nanoplastika su u okolini i dio su našeg svakodnevnog života. Nalaze se u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo i zraku koji udišemo, no ne znamo koliko su opasni po ljudsko zdravlje. Neki od ciljeva projekta bit će utvrditi vrste i količine MNP u određenim okruženjima, identificirati vrste onečišćenja koje se na njih vežu i procijeniti gdje završavaju u našim tijelima nakon udisanja i unosa. Ti će nam rezultati pomoći da shvatimo učinke MNP na ljudsko zdravlje i pružit će zakonodavcima ključno znanje za donošenje odluka.

MNP u okolišu

Plastika je izuzetno trajna i može perzistirati u okolišu, gdje se polako razgrađuje mikroorganizmima, toplinom, oksidacijom, svjetlošću ili vodom. Kada se plastika razgradi, tvori mikroplastične i submikronske nanoplastične čestice u svim oblicima, kemijskim sastavima, veličinama i koncentracijama. Proizvedeni MNP za komercijalnu upotrebu u piling sredstvima za čišćenje, kozmetici, lijekovima, hrani i sintetičkom tekstilu koji također završavaju u okoliš.

Ne znamo koliko je MNP u našem okruženju, jer nam nedostaju alati za njihovo mjerenje i karakterizaciju. No, procjene sugeriraju da 5,25 trilijuna čestica plastike cirkulira površinskim vodama oceana, a možda još i više zbog povećane upotrebe plastike i otpada tijekom pandemije COVID-19. Te sitne čestice nalaze se u oceanima, jezerima, rijekama, podzemnim vodama, zraku i hrani. Mogu se progutati ili udisati, a onečišćivači poput teških metala, alergena, toksina i mikroorganizama mogu se vezati za njih i mogu dodatno ugroziti okoliš i zdravlje ljudi i životinja. EU projektu Imptx, koji započinje u travnju 2021. godine i trajat će četiri godine, dodijeljeno je 6.104.823 eura iz EU programa Obzor 2020 kako bi doprinjeli boljem razumijevanju MNP i zdravlja.

MNP i alergijske bolesti

Alergije su jedne od najčešćih kroničnih bolesti u Europi. Više od 150 milijuna Europljana pati od barem jednog kroničnog oblika alergije, dok 20% živi s teškim oblikom alergijske bolesti, što značajno utječe na njihovo zdravlje. Trenutno 70 milijuna Europljana ima alergijsku astmu, a 7 milijuna živi s alergijama na hranu. Troškovi za društvo su ogromni, s više od 100 milijuna izgubljenih radnih / školskih dana godišnje, a godišnji troškovi zdravstvene zaštite prelaze 140 milijardi eura. Prevalencija alergijskih bolesti raste, a trenutna predviđanja procjenjuju da će do 2025. biti pogođena polovica cjelokupne populacije EU-a.

Postoji mogućnost da bi visoke koncentracije MNP u okolišu mogle povećati broj alergičara ili pogoršati njihove alergije. "Malo je poznato kako MNP utječe na alergijske bolesti", komentira koordinatorica Imptx Tanja Ćirković Veličković s Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu u Srbiji. „U projektu Imptx po prvi put ćemo proučiti učinke izloženosti MNP iz okoliša ili prehrane na alergiju i astmu, koristeći različite pretkliničke modele i kliničke studije kod djece s alergijama“. Kako bi se proučili potencijalni učinci MNP na zdravlje kod alergijskih bolesti, multidisciplinarni tim u projektu Imptx iskoristit će znanje i stručnost konzorcija u području prehrambene kemije, onečišćivača hrane, kemije polimera i metala, toksikologije, -omike, kliničke imunologije i alergije .

"Još ne znamo koji su rizici MNP za alergijske bolesti", kaže partnerica na projektu Michelle Epstein, alergologinja i imunologinja koja će na Medicinskom sveučilištu u Beču proučavati učinke MNP u modelima alergijske astme i alergija na hranu. "Nadalje, ne razumijemo kakvu interakciju MNP ima s alergenima u našem okruženju i s našim imunološkim sustavom", kaže partnerica na projektu Marianne van Hage, profesorica kliničke imunologije na Karolinska Institutu.

Andreja Rajković, profesorica na Sveučilištu u Gentu, ističe složenost interakcija između MNP i ljudskog zdravlja: „Shvaćamo da MNP služi kao nositelji mikrobioloških patogena, toksina i otrovnih kemikalija. Zajedno, MNP i ovi zagađivači mogu stvoriti jedinstveno okruženje koje se do sada slabo razumije i zahtijeva daljnja istraživanja. Posebno ćemo istražiti mogu li različite kombinacije onečišćivača MNP utjecati na aspekte kao što su rezistencija na antibiotike i sposobnost mikroba da uzrokuju bolest. Dešifriranje ovoga bit će jedan od naših glavnih ciljeva u projektu Imptx. "Dr. Lea Ann Dailey sa Sveučilišta u Beču dodaje:" Hitno su nam potrebni bolji analitički alati za poboljšanje identifikacije i kvantifikacije MNP i onečišćenja te za bolje razumijevanje izloženosti. "

Jedinstven pristup

Multidisciplinarni tim sa sveučilišta, istraživačkih institucija, malih i srednjih poduzeća iz Srbije, Belgije, Austrije, Švedske, Francuske, Hrvatske, Italije i Švicarske, surađivat će na ovom ambicioznom četverogodišnjem projektu. Projekt čak nadilazi Europu suradnjom sa znanstvenicima iz južnokorejskog kampusa Sveučilišta Ghent koji opskrbljuju uzorcima iz Žutog mora.

Ovaj jedinstveni pristup ima za cilj razviti inovativne alate za identificiranje, izdvajanje, karakterizaciju i kvantificiranje MNP, procjenu rasprostranjenosti MNP u okolišu, praćenje tijeka MNP, nakupljanje i toksičnost u predkliničkim studijama i istraživanje izloženosti MNP u djece.

"Naši će znanstveni podaci pružiti osnovu za buduće regulatorne mjere za zaštitu od opasnosti i rizika od MNP, u sigurnosti hrane, vode i zraka, uz radnje vezane s upotrebom i odlaganjem plastike, smjernice za pacijente s alergijskim bolestima, astmom i još mnogo toga", kaže Prof. Ćirković Veličković.

Sinergije na djelu

Imptx je jedan od pet projekata u programu EU Horizon 2020 koji će surađivati sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije na stvaranju suradničke mreže o MNP i zdravstva koja će se pokrenuti u lipnju 2021. Europska komisija je plastiku prepoznala kao ključni prioritet i obvezala se baviti izazovima koje plastika predstavlja i anticipirati kako će ova suradnička mreža značajno pridonijeti Europskoj strategiji za plastiku.

Dječja bolnica Srebrnjak je voditelj radnog paketa 8, usmjerenog na izloženost i klinički utjecaj MNP-a

 • Identifikacija i regrutacija djece školske dobi (6 do 18 godina) na temelju diferencijalne izloženosti i osjetljivosti (pedijatrijska populacija, alergičari naspram zdravih ispitanika)
  • ispitanici će biti odabrani na temelju dokazane preosjetljivosti na barem jedan alergen na hranu (poželjno, ali ne samo na plodove mora) s dijagnozom barem jedne alergijske bolesti (npr. alergijska astma, alergijski rinitis, atopijski dermatitis i alergija na hranu)
  • ispitanici će se regrutirati iz tri različite regije u Hrvatskoj: 2 kontinentalne (Zagreb, urbano) i Slavonija (urbano i ruralno) i 1 mediteranska regija (urbano i ruralno), koje se razlikuju u razinama izloženosti (alergeni, zagađivači), potrošnji vode ( flaširana voda u odnosu na vodu iz slavine i vode iz bunara), potrošnji hrane (hrana pakirana u plastični materijal, korištenje gnojiva u poljoprivredi), prehrana (hrana iz morskog okruženja, industrijski prerađena hrana, domaća hrana)
 • Procjena izloženosti i praćenje toksikokinetike
  • korištenjem standardiziranih i detaljnih prehrambenih upitnika (s naglaskom na pitanja o potencijalnoj izloženosti plastici, žvakačih guma, kozmetici, korištenju PET ambalaže), detaljnih dnevnika prehrane najmanje 7 dana prije uzorkovanja.
 • Uzorkovanje i utvrđivanje prisutnosti MNP
  • uzimanje uzoraka krvi i stolice
  • Prikupljanje uzoraka induciranog sputuma i kondenzata izdaha u ispitanika priobalnog područja koje će se slati na analizu u UNIVIE

ČLANOVI TIMA DB SREBRNJAK
Prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med. -voditeljica
Dr.sc. Ivana Banić, mag.mol.biol.
Marcel Lipej, dipl.ing.bioteh.
Adrijana Miletić Gospić, dipl.ing.preh.tehn.
Dr.sc. Maja Šutić, mag.biol.exp.
Ana Vukić, mag.biol.mol.
Sandra Mijač, mag.nutr.clin.

IMPTOX RGBKOORDINATOR

Prof. Dr.Tanja Ćirković Veličković
KEMIJSKI FAKULTET, SVEUČILIŠTE U BEOGRADU

Zamjenica

Dr. Michelle Epstein
MEDICINSKI FAKULTET U BEČU

IMPTOX KONZORCIJ

KEMIJSKI FAKULTET, SVEUČILIŠTE U BEOGRADU
Srbija

MOVERIM CONSULTING SPRL
 Belgija

PROMOSCIENCE SRL
Italija

MEDICINSKI FAKULTET U BEČU
 Austrija

KATHOLIEKE FAKULTET U LEUVEN
Belgija

SVEUČILIŠTE GENT
 Belgija

KAROLINSKA INSTITUT
Švedska

SVEUČILIŠTE U BEČU
 Austrija

SCIENSANO
 Belgija

CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS
Francuska

DJEČJA BOLNICA SREBRNJAK
 Hrvatska

HAUTE ECOLE SPECIALISEE DE SUISSE OCCIDENTALE
Švicarska

 

www.imptox.eu

Tko je Online

Imamo 162 gosta i nema članova online

Nalazite se ovdje: Naslovnica Znanost Znanstveno-istraživački odjel Horizon 2020- Imptox