Odjel za reumatologiju s dnevnom bolnicom

Voditeljica Odjela za reumatologiju
Prim.mr.sc. Lana Tambić Bukovac, dr.med., specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijski reumatolog

Glavna sestra Odjela za reumatologiju
Jasna Lukenda, bacc.med.techn.

Liječnice:
Doc.prim.dr.sc.Helena Munivrana Škvorc, dr.med. spec.ped.- alergolog i klinički imunolog
Marija Šenjug Perica, dr.med., spec. pedijatar
Dr.sc. Agneza Marija Pasini, dr.med. spec.pedijatar

Medicinske sestre:
Ana Perinović, bacc.med.techn.
Ema Šercer, bacc.med.techn
Matea Pranjić, bacc.med.techn.

Telefonski broj: 01 6391 209
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Slika za Odjel reumatologije

  Odjel za reumatologiju sastoji se od stacionarnog dijela i dnevne bolnice, te polikliničkog dijela s reumatološkom ordinacijom i ordinacijom za reumatološku dijagnostiku. Godišnje se preko reumatoloških ordinacija i dnevne bolnice pregleda i obradi 3500-4000 pacijenata, učini oko 5000 uzv pregleda lokomotornog sustava, 400-500 uzv denzitometrija, oko 200 kapilaroskopija i oko 100 dijagnostičkih i terapijskih punkcija zglobova.

Prostori su moderno uređeni i opremljeni, te prilagođeni svim uzrastima djece.
Na odjelu se zbrinjavaju i liječe djeca od 0 do 18 godina s najtežim oblicima reumatskih bolesti, a preferira se, gdje god je to moguće, liječenje i obrada bolesnika putem dnevne bolnice. Za vrijeme boravka na odjelu roditeljima je dopušten cjelodnevni boravak uz bolesno dijete.

Prijemi na odjel obavljaju se prema prethodnom dogovoru, preko reumatološke ordinacije ili putem hitne ambulante koja radi od 0-24 sata. Svi dijagnostički i terapijski postupci provode se isključivo uz pismenu suglasnost roditelja ili skrbnika djeteta. Dijagnostika i liječenje provode se prema suvremenim medicinskim standardima i postupnicima. U dijagnostici se uzimaju u obzir biološki, psihološki i socijalni čimbenici. Za svakog pacijenta se određuje individualan terapijski plan i primjenjuju terapijski postupci ovisno o vrsti i težini bolesti. Osobita pažnja posvećuje se sustavu kvalitete što pridonosi zadovoljstvu pacijenata i njihovih roditelja kao i stvaranju ozračja sigurnosti te u konačnici doprinosi ishodu liječenja i smanjenju rizika za nastanak neželjenih događaja.

Informacije za roditelje o boravku djeteta u bolnici

U sklopu odjela, dnevne bolnice i poliklinike obavljaju se pretrage koje su bitne za dijagnostiku reumatskih bolesti:

1. Laboratorijska dijagnostika

             Osim rutinskih hematoloških i biokemijskih laboratorijskih pretraga, obavljaju se i specifične laboratorijske pretrage, odnosno imunoreumatološki screening.

2. UZV muskuloskeletnog sustava

         slika snimanja uzv a lokomotornog sustavaUZV muskuloskeletnog sustava s power dopplerom neinvazivna je metoda pregleda zglobova, mišića, kosti, tetiva i enteza kojom se dobije slikovna informacija o anatomskim strukturama muskuloskeletnog sustava, kao i o mogućim patološkim, prvenstveno upalnim, ali i o traumatskim te tumorskim promjenama.

Power-dopplerom omogućeno je procijeniti i stupanj upalnih promjena, odnosno pojačani protok u muskuloskeletnom sustavu koji se temelji na ocjeni stupnja power-doppler signala.

Ultrazvukom se može navoditi i igla za punkciju, odnosno aspiraciju tekućine iz zgloba ili cističnih tvorbi te za aplikaciju lijeka intraartikularno.

 3. UZV denzitometrija

slika snimanja uzv denzitometrijeUZV denzitometrija je kvantitativna pretraga kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju. Neinvazivna je i potpuno bezbolna metoda koja se provodi na petnoj kosti pacijenta.
Prije izvođenja pretrage, potrebno je unijeti točne podatke o pacijentu: datum rođenja, spol, rasu, tjelesnu težinu i visinu. Ovisno o dobi i tjelesnoj građi pacijenta određuje se veličina nastavka za kalup u koji pacijent stavlja stopalo. Prije izvođenja pretrage pacijentu se nanosi gel na kožu  područja petne kosti.Pretraga se izvodi tako da se pacijentu položi stopalo u kalup aparata. Senzori aparata ultrazvučnim valovima vrše mjerenje u vrlo kratkom vremenu.
Za uspješnost pretrage, pacijent treba mirno držati stopalo u kalupu aparata. Pretraga se ne preporučuje kod pacijenata mlađih od tri godine i kod pacijenata sa značajnijim deformacijama stopala. Pretragu izvodi prvostupnica sestrinstva, a nalaz očitava liječnik subspecijalist pedijatrijske reumatologije. Za očitanje nalaza kod djece bitno je naglasiti da se koristi Z-score, odnosno vrijednost gustoće kostiju u odnosu na dob djeteta.

4. Kapilaroskopija/digitalna dermoskopija

Slika kapilaroskopijeKapilaroskopija je neinvazivna i neškodljiva metoda prikaza morfološke strukture kapilara ležišta noktiju kod pacijenata sa sumnjom ili već utvrđenom sustavnom upalnom reumatskom bolešću, ali i nekih drugih patoloških stanja.
Na temelju izgleda kapilarnih petlji moguće je uočiti razlike između normalnih kapilara zdravih osoba i kapilara u osoba s mikrovaskularnim poremećajima.
Glavna indikacija za izvođenje kapilaroskopije su bolesti koje zahvaćaju mikrovaskulaturu. Među njima se uglavnom izdvajaju: primarni i sekundarni Raynaudov sindrom, sistemska skleroza, sistemski eritemski lupus, dermatomiozitis, miješana bolest vezivnog tkiva, vaskulitisi. 
Kapilaroskopija može naći primjenu u dijagnostičkoj obradi i praćenju bolesnika i s nereumatskim bolestima kao što su diabetes, Bürgerove bolesti i sl. 
U Dječjoj bolnici Srebrnjak kapilaroskopija se vrši pacijentima do 18.godine života.

Info letak za pacijente, roditelje ili zakonske skrbnike za provođenje kapilaroskopije

5. Punkcija zgloba

Punkcija zgloba provodi se u dijagnostičke i/ili terapijske svrhe u lokalnoj ili općoj anesteziji. Postupak se provodi u sterilnim uvjetima kroz dnevnu bolnicu ili na odjelu.

Upute roditeljima za intraartikularnu punkciju u lokalnoj anesteziji

Upute roditeljima za intraartikularnu punkciju u općoj anesteziji

6. Fizikalna terapija

Terapija analgetskim i elektrostimulirajućim strujama
Magnetska i biomagnetska terapija
Medicinska gimnastika
Laser terapija
UZV terapija