Novosti

Dječja bolnica Srebrnjak postaje "pametna" bolnica

pametna bolnica srebrnjakAutor članka:Poslovni.hr/HINA

Dječja bolnica Srebrnjak uskoro postaje "pametna" – energetski samoodrživa bolnica s Centrom kompetencije za translacijsku medicinu koji će povezati kliničku praksu i znanstvena istraživanja, razvijati personalizirane terapije, pametne lijekove i uvoditi nove tehnologije.

Projekt energetske samoodrživosti na Srebrnjaku predstavljen je u utorak 10. studenog, zajedno s projektom izgradnje translacijskog centra na toj lokaciji, a oba će se projekta financirati iz EU fondova u vrijednosti 60-ak milijuna eura.

Srebrnjak postaje "pametna" bolnica u "pametnom", ekološki osvještenom Zagrebu, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, koji je prisustvovao prezentaciji novih projekata na Srebrnjaku zajedno s nizozemskom veleposlanicom Ellen Berends, gradonačelnikom Eindhovena Robom Van Gijzelom te pomoćnikom ministra zdravlja Draganom Korolijom Marinićem.

pametna bolnica1

pametna bolnica2

 

 

 

 

 

 

Na 18 tisuća četvornih metara bolničkog zemljišta gradnja počinje u prvoj polovini iduće godine, a trenutačno je u tijeku izvedbeni projekt za gradnju Centra kompetencije za translacijsku medicinu.

Srebrnjak gradi i apartmane za roditelje, šest operacijskih dvorana i rehabilitacijski centar i dva terapijska bazena. Bolnica će biti opremljena najsuvremenijom dijagnostikom, CT, MR i istraživačkim laboratorijem, a naglasak će biti na poliklinikama, dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji.

Bit će opremljen infrastruktom, poput zemnih sondi i kolektora, koji zadovoljavaju sve ekološke standarde materijala i okoliša.

Riječ je o velikom strukturnom projektu koji će u konačnici pružiti bolju i kvalitetniju uslugu na zadovoljstvo malih pacijenata i njihovih roditelja, istaknuo je na prezentaciji ravnatelj bolnice Boro Nogalo, a gradonačelnik Bandić poručio je da "stvaranjem energetski i ekološki prihvatljive zelene bolnice Grad Zagreb dokazuje svoju izvrsnost u europskim projektima"

Prezentaciji su prisustvovali i gosti iz Nizozemske, s obzirom da je u projekt uključen i nizozemski grad Eindhoven, čiji je Maxima Medical Center prijateljska bolnica Srebrnjaku. To je, ustvrdio je Bandić, dobro polazište za uspostavu prijateljskih odnosa Zagreba i Eindhovena.

Projekt je realiziran s tri ministarstva- zdravlja, znanosti i regionalnog razvoja, a nositelj projekta je gradski Ured za zdravstvo.

DB Srebrnjak prva je hrvatska bolnica "Prijatelj djeteta", a u posljednjih 20 godina izrasla je u vodeći centar izvrsnosti u pedijatriji i središnju bolnicu u području respiracijskih bolesti, alergologije, imunologije, kardiologije i poremećaja spavanja.

 pametna bolnica3pametna bolnica5pametna bolnica6pametna bolnica4

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Dječja bolnica Srebrnjak postaje "pametna" bolnica