Novosti

"Dišite s astmom" – obilježavanje Svjetskog dana astme

svjetski dan astme 2017 8 20170508 1964895805Dana 02. svibnja 2017. godine je u Dječjoj bolnici Srebrnjak organizirano obilježavanje Svjetskog dana astme. To je događaj pokrenut od strane Globalne inicijative za astmu (Global Initiative for Asthma, GINA) koji se obilježava na međunarodnoj razini prvog utorka u svibnju od 1998. godine. Ove godine obilježava se u više od 50 zemalja svijeta.

Cilj je podići svijest javnosti, roditelja djece astmatičara i zdravstvenih djelatnika o astmi, njezinim obilježjima i metodama liječenja odnosno kontroliranja astme s obzirom da je to najčešća kronična bolest dječje dobi koja je u porastu u razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji. Kako je Dječja bolnica Srebrnjak referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece upravo se ovdje obilježava Svjetski dan astme i to već 12. godinu zaredom, ove godine pod sloganom „Dišite s astmom".

Ulaz na manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana astme bio je otvoren svima zainteresiranima a organiziran je i tečaj III. kategorije stalnog medicinskog usavršavanja za medicinske sestre/tehničare i liječnike s popularnim temama; „Astma danas i sutra", „ Kvaliteta života u djece s astmom", Važnost kontrole okoliša u djece s astmom", Alergen- specifična imunoterapija u liječenju djece s astmom", itd.Središnji događaj za sve posjetitelje bile su radionice: „Astma i okoliš", „Dijagnostika astme", „Terapija lijekovima i pomagala", „Astma i disanje", „Astma i igra", „Astma i sport", „Astma i prehrana". Na radionicama su djelatnici Dječje bolnice Srebrnjak – liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, nutricionisti i ostali prikazali suvremene metode dijagnosticiranja i liječenja astme te informirali o važnosti pravilne kontrole okoliša i pravilnog korištenja profilaktičkih lijekova (lijekova koji sprečavaju pojavu simptoma astme) kako bi osobe koje boluju od astme mogle neometano izvršavati svakodnevne aktivnosti od npr. dječje igre i boravka u prirodi do neometanog profesionalnog bavljenja sportom. Naglašeno je kako je astma bolest koja se može uspješno kontrolirati te je izloženo na koje načine redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i pravilna, zdrava prehrana povoljno utječu na kontrolu astme te time trebaju biti dio cjelokupnog liječenja ove bolesti.

Svečanosti su prisustvovala djeca koja boluju od astme i njihovi roditelji, polaznici osnovnih i srednjih škola, zdravstveni djelatnici i ostali zainteresirani a svečanost su svojim nastupima i zabavnim programom upotpunile Zagrebačke mažoretkinje, Boksački klub Gladijator, Crveni nosovi, Dječji zbor Limači, Plesna skupina Malci, Plesni studio Step by Step, Centar za kreativni razvoj „U oblacima", Ivana Marić, iluzionist Aryan, Lana i pas Vicky, Dječje kazalište Žar ptica, Bolnica za medvjediće, Bolnica bezbolnica, Tete pričalice ... čiji su nastupi oduševili najmlađe posjetitelje. Oduševljenje je izazvao i dolazak glumca Igora Mešina i igrača Hrvatske rukometne reprezentacije.

Značajan interes pobudila je izrada zdravih kolača i napitaka od strane VerVita-e i Zdravog kutka, oslikavanje lica od strane djelatnika Dječjeg kluba „Ritam igre" i testiranje vozačkih sposobnosti vožnje biciklom u organizaciji Hrvatskog autokluba. Djeca koja vole fizičku aktivnost uživala su u gumenom dvorcu na napuhavanje klauna Tobia.

Nadamo se da će ovakvo obilježavanje doprinijeti znanju o astmi među roditeljima djece koja boluju od astme ali i zdrave djece i ostale javnosti kako bi se razlučile točne od netočnih informacija o ovoj bolesti te kako bi se uspostavila bolja kontrola bolesti i smanjio broj posjeta liječniku odnosno pozitivno utjecalo na cjelokupno zdravlje populacije.

fotogalerija

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti "Dišite s astmom" – obilježavanje Svjetskog dana astme