Novosti

Digitalni dan 2018.

digital day2018Digitalni dan 2018. održan je u Bruxellesu 10. travnja 2018. godine. Ovaj jednodnevni događaj okupio je sudionike na visokoj razini u području digitalne tehnologije i telekomunikacija, a skupu su mogli nazočiti učesnici s pozivnicama. Događaj je organizirala Europska komisija u okviru bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Digitalni dan 2018. održao je sesije o nizu ključnih tematskih cjelina, uključujući 5G, Umjetnu inteligenciju, Blockchain, eHealth i Digitalna istraživanja i inovacije. Tijekom prezentacije tematskih cijelina vođena je panel rasprava pozvanih visokih uzvanika, uglavnom Ministara ili zamjenika Ministara iz zemalja potpisnica sporazuma o suradnji na određenim tematskim cjelinama i definiranim slijedećim prioritetima:
-Digital Day one year after: Investing together in the future
-Paving the way for the EU Artificial intelligence initiative
-Blockchain Partnership Initiative
-Joining forces and data to personalise healthcare
-Digital transformation: Investing in the future of Europe


Iza svake navedene tematske cjeline visoki uzvanici su potpisivali sporazume o suradnji.
Samo u tematskoj cjelini „udruživanje snaga i podataka u personaliziranu zdravstvenu skrb" RH je bila navedena kao jedna od potpisnica sporazuma. Kako na skupu nije bio nazočan predstavnik Ministarstva zdravstva RH najavljeno je da će sporazum biti naknadno potpisan od strane Republike Hrvatske.

Digitalni dan 2018. godine definirao je i dogovorio zajedničke obveze zemalja članica EU-a, a posebno potpisnica sporazuma vezane uz digitalnu budućnost Europe kako bi se potaknula ulaganja u europske digitalne tehnologije i infrastrukture. Sudionici skupa i panelisti su zaključili da će digitalno snažna EU doprinijet konkurentnom i socijalno sigurnijem društvu s boljim javnim i zdravstvenim uslugama, te se stoga treba poticati razvoj digitalnih istraživanja i inovacijski projekti, kroz udruživanje i partnerstvo među zemaljama članicama EU-a.

 Izv.prof.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr.med.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Digitalni dan 2018.