Novosti

LJUBIČASTI DAN - 26. ožujka

“Ljubičasti dan” je dan kad se širom svijeta ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju.

Na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta ljubičasti dan proglašen je najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Ljubičasti dan obilježava se od 2008. godine na inicijativu djevojčice Megan Cassidy, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.
26. ožujka ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto kako bi pružili podršku osobama s epilepsijom. U školama se održavaju predavanja, organiziraju se koncerti, plesovi, večere, šetnje, utrke i drugi sportski događaji obilježeni ljubičastom bojom i predmetima. Ljubičasta boja – boja lavande je internacionalna boja epilepsije, a povezuje se s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom. Kao poseban cilj ovogodišnje manifestacije „Ljubičastog dana“, Megan Cassidy navela je potrebu promjene načina prezentacije epilepsije na televiziji, u knjigama te drugim medijima gdje su epilepsija kao i život osoba s epilepsijom stigmatizirani što dodatno otežava edukaciju o samoj bolesti te pomoći osobi koja ima epileptički napadaj.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak obilježili smo „ Ljubičasti dan“ održavši edukaciju u organizaciji Odjela za neuropedijatriju s dnevnom bolnicom, uz neizostavnu podršku Odjela za poremećaje spavanja.
Održana su predavanja :
Prim. Matilda Kovač Šižgorić,dr.med., izv.prof.dr.sc. Romana Gjergja Juraški, dr.med., prim.mr.sc. Tomislav Gojmerac,dr.med. - „Epilepsija i autizam“,
Sara Belandžić, bacc.med.techn., Aleksandra Pongrašić, bacc.med.techn., Elizabeta Kralj Kovačić, mag.med.techn. - „Sestrinska skrb za djecu s cerebralnim krizama svijesti“, Luka Šušković,mag.ing.biotech., Blueprint – „Genetsko testiranje na rijetke bolesti“.

Ljubicasti dan 9
Na Medicinskom fakultetu u Osijeku, voditeljica Odjela za neuropedijatriju s dnevnom bolnicom i Odjela za poremećaje spavanja Dječje bolnice Srebrnjak, izv.prof.dr.sc. Romana Gjergja Juraški,dr.med. sa suradnicama dr. Čokolić Petrović, dr.Kos i dr. Damašek iz KBC-a Osijek obilježila je Ljubičasti dan kroz predavanje „ Dijete i epilepsija - živjeti s epilepsijom“ i kroz zajedničko druženje s djecom koja boluju od epilepsije i njihovim roditeljima koji su imali priliku postaviti pitanja i razgovarati sa zdravstvenim osobljem KBC-a Osijek koje skrbi o malim pacijentima s epilepsijom.

Pružimo podršku osobama s epilepsijom priklanjajući se sloganu: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“

Ljubicasti dan 1 Ljubicasti dan 2 

Ljubicasti dan 3

 Ljubicasti dan 4 Ljubicasti dan 5

Ljubicasti dan 8Ljubicasti dan 6

Ljubicasti dan 7

Ljubicasti dan 2024

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti LJUBIČASTI DAN - 26. ožujka