Novosti

2. travnja- Svjetski dan svjesnosti o autizmu

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Glavna skupština UN-a odabrala je datum 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornost svjetske javnosti na sve veće izazove i problematiku ovoga složenog razvojnog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.
Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu slavimo različitost i jedinstvenost svakog djeteta, otvorena srca za razumijevanje i prihvaćanje, jer je autizam samo drugačiji način da se doživi svijet.

U svijetu punom boja, osjećaja i zvukova, postoje djeca koja to vide malo drugačije. Svijet djece s autizmom je složeni mozaik, boje i uzorci stapaju se na način koji većini nas nije lako shvatiti. Svaki dodir, riječ ili gesta za njih može biti poput puta kroz labirint siline emocija i senzacija.
U Hrvatskoj, prema zadnjim podacima HZJZ-a iz 2022., ima oko 4000 osoba s poremećajima iz spektra autizma, a stručnjaci ističu da broj postupno raste.

autizam 1

Širok raspon intervencija koje kreću od ranog djetinjstva i traju cijeli život, mogu optimizirati razvoj, zdravlje, dobrobit i kvalitetu života osoba s autizmom. Pravovremeni pristup ranim psihosocijalnim intervencijama utemeljenim na dokazima može poboljšati sposobnost autistične djece za učinkovitiju komunikaciju i društvenu interakciju.
Djeca s autizmom nerijetko su izložena stigmatizaciji i diskriminaciji, uključujući nepravedno uskraćivanje zdravstvene njege, obrazovanja i prilike da se angažiraju i integriraju u društvo.
Svjetski dan svjesnosti o autizmu ove godine obilježava se pod sloganom "Not Invisible - Nismo nevidljivi".

autizam 2

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti 2. travnja- Svjetski dan svjesnosti o autizmu