Novosti

40. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ) – Split

Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ) jedna je od najdugovječnijih stručnih događanja u ovom dijelu Europe. Ove godine održana je jubilarna 40. HPPŠ od 15. – 19. travnja. HPPŠ je trajni poslijediplomski tečaj I. kategorije s međunarodnim sudjelovanjem. Predavači su pozvani nastavnici hrvatskih i inozemnih medicinskih fakulteta, priznati stručnjaci za pojedina područja. HPPŠ je namijenjena specijalistima pedijatrije, školske i adolescentne medicine, svim liječnicima, specijalizantima, medicinskim sestrama i tehničarima te svim suradnim medicinskim strukama koje se bave zdravstvenom zaštitom djece.

Teme ovogodišnjeg seminara bile su alergologija i klinička imunologija, metabolizam i dječja dermatologija. Kroz pet dana okupilo se oko 500 polaznika svih medicinskih struka koje se bave zdravstvenom zaštitom djece.

Organizatori škole su Klinika za dječje bolesti KBC-a Split, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicine, Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara i Sveučilište u Splitu uz voditeljicu škole dr. Branku Polić.

Uz aktualne teme, pitanja iz područja svakodnevnog rada na pedijatriji seminar je prilika za stručni razvoj kroz nove spoznaje, razmjenu iskustava te praćenje najnovijih dostignuća iz područja interesa. Svakako su prilika za stručno unaprjeđenje, profesionalni rast i sudjelovanje u druženju medicinskog tima kroz bogati društveni program u cilju razvoja kvalitetnije i bolje buduće suradnje.

Ispred Dječje bolnice Srebrnjak sudjelovalo je 5 liječnika i 9 medicinskih sestara te je bolnica predstavljena s pet predavanja, dva liječnička i tri sestrinska. Također, na okruglom stolu iz područja alergologije na temu: “Utjecaj čimbenika okoliša na razvoj alergijskih bolesti kod djece “ sudjelovale su dvije medicinske sestre Dječje bolnice Srebrnjak.

Jerković I, Turkalj M.
Alergije na cjepivo – izgovor za necijepljenje?

Turkalj M, Banić I.
Čimbenici rizika za razvoj i pojavu alergijskih bolesti

Leljak I,. Ćosić T., Petrić M.
Intervencije medicinske sestre u skrbi za dijete s astmom- prikaz slučaja

Bogović K.
Oralna imunoterapija za alergije na hranu

Mesić A., Kovač D., Vrankić D.
Sindrom božićnog drvca – prikaz slučaja

OKRUGLI STOL: Utjecaj čimbenika okoliša na razvoj alergijskih bolesti u djece
Voditelji: Čizmić M. Delić M. Kralj Kovačić E. Kužnik K. Bogović K.

 

40 Hrvatska proljetna pedijatrijska skola

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti 40. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ) – Split