Novosti

Ospice: što je potrebno znati?

cijepljenjeOspice su vrlo zarazna i potencijalno ozbiljna bolest, uzrokovana virusom. Dvije doze cjepiva protiv ospica pružaju doživotnu zaštitu od infekcije (zaraze) i potencijalno ozbiljnih posljedica bolesti. Prije uvođenja masovnog cijepljenja na globalnoj razini, svake dvije do tri godine pojavljivale su se velike epidemije i, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), uzrokovale 2,6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu godišnje.

Cijepljenjem se taj broj drastično smanjio, no virus i nadalje cirkulira te se procjenjuje da je u 2021. godini od ospica preminulo 128.000 osoba. U 2023. godini u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, zabilježen je porast oboljelih od ospica.

Jedini način da se ospice zaustave je spriječiti ih cijepljenjem. Cijepljenje protiv ospica sigurno je i učinkovito. Gotovo 99 % osoba koje prime dvije doze cjepiva bit će doživotno zaštićeno. Uz procijepljenost od 95 % u populaciji svake godine, spriječit će se širenje ospica i obolijevanje od ospica te velike epidemije, a uz održan kontinuitet visokog cjepnog obuhvata doći će do eliminacije bolesti iz društva.

PREUZMITE BROŠURU

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Ospice: što je potrebno znati?